Op 24 en 25 mei heeft State of Flux de ‘Bibliotheek van de toekomst’ neergezet voor de Culturele Zondag DE STAD DE TOEKOMST in Utrecht. Deze innovatieve bibliotheek was op de Mariaplaats twee dagen lang het hart van het festival: onze gids door het web van kennis en informatie.
OPDRACHT
Wat heeft de nieuwe stedelingen als belangrijkste wensen voor de bibliotheek van de toekomst? De opdrachtgever, Bibliotheek Utrecht, heeft behoefte aan een vernieuwingsslag en kijkt naar nieuwe locaties voor zijn hoofdvestiging.
WERKWIJZE
Een groep van twintig jonge stedelingen (18-23) ging in co-creatiesessies* met het vraagstuk aan de slag. Het resultaat was een prototype van de bibliotheek van de toekomst die werd gepresenteerd op de Culturele Zondag DE STAD DE TOEKOMST. In juni 2013 vond een verkennende sessie plaats over het vraagstuk van de bibliotheek en vier andere vraagstukken uit de stad. Dit werd opgevolgd door drie werksessies in december 2013. De vijf basis ingrediënten van de co-creatiesessies: een helder vraagstuk (doel), co-creatie (vorm), input van vijf experts (inhoud) waaronder Yuri van Geest (Singularity University) en Tom van de Wetering (SETUP), drie bijzondere sessielocaties (inspiratie) en een groep enthousiastelingen die vanuit hun intrinsieke motivatie aan de slag wilden met het onderwerp.
De jonge stedelingen hebben in januari 2014 hun slotdocument aangeleverd. Het definitieve programma werd samengesteld door State of Flux in opdracht van de Culturele Zondag DE STAD DE TOEKOMST. Dit programma was klaar in april 2014. Tussentijds vond regelmatig overleg plaats met de jonge stedelingen om de programmering verder scherp te stellen. Meerdere van hen zijn ook productioneel betrokken geweest bij de uitvoer van DE STAD DE TOEKOMST en de bibliotheek in het bijzonder.
*Voor meer informatie over co-creatie verwijzen we u naar het Co Creatie Canvas die State of Flux samen met SETUP heeft ontwikkeld. Deze is 1 december online.
CONCEPT
De bibliotheek moet dé plek zijn die haar bezoekers door ‘unknown territory’ leidt. Met de komst van digitalisering is namelijk niet alleen een overload aan kennis ontstaan maar ook een ‘rise of the expert’. In allerlei vakgebieden en niches staan experts op die hun kennis over een specifiek onderwerp (online) delen. Maar hoe halen we de echte experts en de juiste kennis naar boven? De bibliotheek is volgens de nieuwe stedeling bij uitstek de plek die deze gidsfunctie op zich zou moeten nemen met kennisdeling als belangrijk thema. Natuurlijk moet de bibliotheek daarvoor een centrale ontmoetingsplek in de stad zijn.
UITVOER
Tijdens DE STAD DE TOEKOMST vormde de Bibliotheek van de Toekomst op de Mariaplaats het kennishart van het festival. Het bijzondere Kitchen Monument – de bubbeltent van de Berlijnse urban designers Raumlabor – was dé ontmoetingsplek waar kennisdeling en curatorschap centraal stonden. Hier vertelden inspiratoren uit heel Nederland over hun stad van de toekomst en was er de mogelijkheid om te reflecteren en mee te praten. Het Utrechtse SETUP liet in een digitale installatie zien wat het kan betekenen als de bibliotheek curator van de stad is en – tegelijkertijd – de stad de curator van de bibliotheek. De internationale blog The Pop-Up City vroeg tijdens het festival, samen met een groep van de jonge stedelingen, de mening van bezoekers over het event en de stad van de toekomst. Op zondag verscheen het verslag van deze bloggers in een speciale editie van de festivalkrant. De online maakbibliotheek was aanwezig in de vorm van het mobiele Fablab Frysklab. De zaterdag werd gehost door urbanist, optimist en journalist Nathan de Groot en op zondag werden de bezoekers door programmaker en presentator Andrew Makkinga meegenomen in de fascinerende toekomst.
Sprekers waren onder andere Stef van Dongen van Enviu (Radicale Vernieuwer 2014 Vrij Nederland), Farid Tabarki (top 200 meest invloedrijke personen Volkskrant) en Yuri van Geest (Singularity University). Organisaties als DJ100, Economy Transformers, Aorta, Pakhuis de Zwijger, Utrechtse Ruimtemakers, DUS Architects en vele anderen lieten van zich horen. De afsluitende talkshow was in handen van Platform31 met Eva Brouwer (RTV Utrecht). Rond de prachtige tent was een fijne verblijfsplek onder de bomen gecreëerd met kunst, groen, mobiele tuinen en natuurlijk de informatiestand van Culturele Zondagen
EVALUATIE
De jonge curatoren hebben een thema te pakken dat niet alleen voor jongeren maar voor alle doelgroepen belangrijk is: de bibliotheek als onze gids. De bibliotheek moet deze functie de komende jaren blijven uitbouwen door een grotere connectie met curatoren, en hun kennis. Haar rol als ontmoetingsplek kan verder vorm krijgen wanneer de bibliotheek met deze functie inspeelt op de leefwereld van (delen) van haar bezoekers. Het koppelen van kennis aan eten en drinken vergroot vervolgens de verblijfskwaliteit. Voor de STAD DE TOEKOMST bleek de Kitchen Monument hiervoor een prachtige locatie. De bibliotheek als programmerende organisatie is (onderdeel van) de toekomst van de bibliotheek. Het blijkt belangrijk deze zo compact mogelijk neer te zetten. Met meerdere onderdelen die tegelijk bezocht kunnen worden en activiteiten waaraan bezoekers zelf actief een bijdrage kunnen leveren. Een innovatieve installatie moet daarbij op een centrale plek gepresenteerd worden. Boeken blijven van belang als ijkpunt voor bezoekers: op elk event horen zij een prominente plek te krijgen.
STAND VAN ZAKEN
De bibliotheek van Utrecht is volop in ontwikkeling. Het is druk op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn hoofdvestiging waarbij onder andere het oude postkantoor op de Neude is onderzocht. De bibliotheek is zich zeer bewust van zijn nieuwe rol als programmeur en curator van de stad en neemt deze kennis mee in het ontwikkelen van zijn toekomstplannen.
[foto’s: Hanne Nijhuis Culturele Zondagen]